Besök

Utflyktsmål för hela familjen!

För dig som är intresserad av natur- och kulturmiljöer är fågellokalen Målsjön och byn Röstorp ett fantastiskt utflyktsmål. Börja gärna ditt besök vid fågeltornet får du fin utsikt över Målsjön och de unika sötvattensstrandängarna. Bredvid fågeltornet finns ett vindskydd och fikabord. Här startar även den vita vandringsleden som är ca 1 km lång och passerar både ängsladan och den gamla linbastun.

Läs mer om vandringslederna!

Målsjöns fågeltorn med vindskydd och fikabord

Rundvandring i byn

Under ditt besök får du inte missa att göra en liten rundvandring i byn Röstorp med den välbevarade bebyggelsen som ligger mitt i det värdefulla odlingslandskapet. Från byn kan du gå den röda leden till fågeltornet vid Hästnäset och sjön Hägern.

Fågeltornet vid Hästenäset

Boka en guidad tur!

Spana på en rödhake i kikaren

Önskar du veta mer om verksamheten vid Målsjön så går det bra att boka en guidad tur vid fågeltornet. Du får då en fantastisk möjlighet att lära dig mer om fågellivet.

Vi berättar om de fåglar vi ser och sen kan du besöka utställningen i ängsladan på egen hand. Skicka gärna ett meddelande med en förfrågan om en guidad tur på ca 60 minuter.

Pris: 100 kr/vuxen & 50 kr/barn (minimibelopp 200 kr)

Kontakta oss för att boka en guidad tur!

Förbered dig gärna genom att läsa om och lyssna på några av våra vanligaste fåglar så att du känner igen dem när du kommer på din guidade tur.

Läs mer om fågellivet!

Glöm inte att ta med dig kikaren!

Bra att tänka på!

Några bra tips till dig som besöker Målsjön:

  • Ta hänsyn till fågel- och djurliv samt boende i området
  • Var varsam om naturen och gå inte ute i strandängarna under mars-juli
  • Hundar får följa med ut i naturen men de ska vara kopplade
  • Håll naturen ren och ta med dig eventuellt avfall hem
  • Du får passera genom grindar men kom i håg att stänga grinden efter dig

Länsstyrelsen i Kalmar län tipsar:

13 saker att tänka på för dig som älskar naturen!

Övergång på vägen till Hästenäset

Allemansrätten

Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Men det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och vandrar, campar, klättrar, plockar blommor eller gör något annat i naturen. Med den frihet som allemansrätten innebär kommer även ett ansvar. Det gäller att alla som vistas i vår fina natur tar ansvar för sitt agerande i naturen.

Allemansrätten på Naturvårdsverket

Glöm inte att stänga grinden efter dig!

Vilthjälpen

Om du stöter på skadade fåglar och vilda djur under ditt besök vid Målsjön så ber vi dig att ta kontakt med Vilthjälpen i Oskarshamn.

Vilthjälpen Oskarshamn

Vilthjälpen tar emot samtliga fågelarter och skadade vilda djur, såsom ekorre, hare och igelkottar, för rehabilitering.

Svartvit flugsnappare

Restaureringsprojekt

Vid Målsjön finns gamla byggnader värda att bevaras. Vid Målsjöns strandäng finns den gamla ängsladan som byggdes 1834, den är av typen brädlada och är för tillfällig förvaring av hö eller sjöslåtter. I byn finns också en välbevarad linbastu som användes förr i tiden för linberedning och i bastuanläggningen torkades linet för att kunna användas till fint garn. Både ängsladan och linbastun har restaurerats och fick under 2018 nya tegeltak genom finansiering från Europeiska jordbruksfonden för landskapsutveckling.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.