Brun kärrhök

Karaktärsfågel som häckat vid Målsjön sedan 1960-talet

Latinskt namn

Circus aeruginosus – Släktnamnet Circus har av antikens författare använts om flera rovfåglar. Artnamnet aeruginosus betyder ”rostig” eller ”kopparärgig” och syftar på den rostbruna färgen.

Kännetecken

Brun kärrhök är 42-56 cm och har ett vingspann på 115-140 cm. Vuxen hane har svarta vingspetsar, ljust blågrå stjärt och delar av vingarna. Ryggen och inre delarna av vingarna är bruna medan huvudet och bröstet är gulvita. Honan är mörkbrun med ljusare strupe, hjässa och framkant på vingarna. Ungfåglarna liknar honan.

Äter

Små däggdjur och fåglar.

Häckar

Ett plattformsliknande bo direkt på marken som byggs av grenar, gräs och vass. Häckar i vassar längs näringsrika sjöar. Lägger 3-5 ägg som ruvas av honan i ca 5 veckor.

Brun kärrhök är en utpräglad slättsjöfågel. Den patrullerar vassar och omgivande åkermarker glidflygande med vingarna ofta ganska högt, som i ett V. Under häcksäsongen förser hanen honan med föda vilket kan ske med en viss finess. När hanen närmar sig boplatsen med föda signalerar den till honan som möter upp på något lägre höjd. Vid ett visst ögonblick släpper hanen bytet då honan vänder sig på rygg i luften och fångar det med klorna.

Läte

Tystlåten. Under parningsflykt ett högt ”qui-äh” och pipande ”fieh”.

Lyssna

Källa: fageln.se

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.